vineri, 15 aprilie 2011

Sindromul respirator acut sever (SRAS) - Pneumonia atipica


Sindromul respirator acut sever (in engleza : Severe Acute Respiratory Syndrome-SARS) este o boala infectioasa care se asociaza cu febra ridicata, dispnee, raguseala, tuse, dureri in gat si alterarea grava a starii generale.
Boala este provocata de un virus din familia Corona-virusi, care este foarte virulent, astfel ca boala are un prognostic fatal pentru multi dintre pacienti. In momentul de fata nu exista un tratament specific pentru sindromul respirator acut sever, de aceea se trateaza doar simptomele.

Definitie
Sindromul respirator acut sever este o boala inflamatorie cu manifestari clinice similare gripei, numita si pneumonie atipica. Pacientii necesita supraveghere medicala.
In noiembrie 2002 s-a constatat pentru prima data, in provincia Guangdong din China de Sud, un astfel de caz de boala respiratorie de etiologie necunoscuta. Primele cazuri in regiunea invecinata Hongkong au aparut in februarie 2003. Se presupune ca virusul a fost exportat de acolo in Vietnam, raspandindu-se foarte rapid intre apartinatorii celor infectati si personalul medical.
La mijlocul lui martie 2003, in Frankfurt/Main s-a declarat stare de carantina pe un avion ruta New York spre Singapore, in care se afla un medic cu sotia si soacra sa. Medicul a constatat ca manifesta o simptomatologie similara pacientilor pe care ii tratase in Singapore. Diagnosticul prezumtiv a fost „sindrom respirator acut sever” si a fost pus in legatura cu atacul unui virus neidentificabil pentru moment.
Doctorul Carlo Urbani, cel care a descoperit noua maladie pulmonara, a murit el insusi in Thailanda datorita evolutiei grave a infectiei. Urbani a descoperit agentul patogen si a atras atentia mondiala asupra bolii SRAS. La 24 martie 2003 acest virus a fost identificat simultan, de trei grupe de lucru, ca facand parte din familia Corona-virusi.
In cadrul conferintei SRAS din 17/18 iunie 2003 din Kuala Lumpur/ Malaezia, directorul general al OMS a declarat: „comunitatea mondiala a invatat lectii importante din epidemia SRAS in legatura cu masurile de prevenire a unei epidemii similare pe viitor”. Incepand cu mijlocul lui iunie 2003 rata imbolnavirilor a scazut foarte mult, inregistrandu-se de fapt sfarsitul epidemiei SRAS.

Prevalenta In cadrul epidemiei de sindrom respirator acut sever, care a durat de la 1 noiembrie 2002 pana pe 7 august 2003 s-au inregistrat in total 8 422 cazuri de boala din 29 de tari, din care 916 persoane au decedat. Cel mai grav afectate au fost China (5327 de bolnavi si 349 de morti), Hongkong (1755 de bolnavi si 298 de morti) si Taiwan (678 de bolnavi si 84 de morti). Majoritatea bolnavilor au fost adulti, rareori copii. Rata mortalitatii s-a situat in jur de 8 %.

Etiologie
Agentii patogeni
Sindromul respirator acut sever este determinat de un virus din familia Corona-virusi care nu a mai fost identificat anterior la oameni, a carui genom este in prezent complet deslusit. 2 reprezentanti din aceasta familie virala sunt responsabili de aproximativ un sfert din totalul patologiilor respiratorii relativ inofensive. Agentii patogeni trec de la animale la oameni, mai ales atunci cand acestia traiesc impreuna intr-un spatiu stramt.
Calea de transmitere
Sindromul respirator acut sever se transmite pe cale aerului (prin intermediul picaturilor Fluegge). Cazurile de imbolnavire a persoanelor care locuiesc sub acelasi acoperis au dus la ipoteza ca sindromul respirator acut sever este o patologie mai contagioasa decat s-a presupus pana la un moment dat. In momentul de fata nu poate fi contestat faptul ca agentii patogeni ai bolii se pot raspandi pe distante mari, prin intermediul aerului, al apei de baut, al fecalelor sau chiar al aparatelor de aer conditionat.
Oamenii de stiinta sustin ca agentul patogen responsabil supravietuieste in conditii normale minim 24 de ore in afara organismului. Mai mult, existenta virusului poate fi pusa in evidenta chiar si la o luna dupa momentul infectarii, de exemplu in scaunul bolnavilor. Virusul care declanseaza sindromul respirator acut sever devine inactiv la temperaturi de peste 56◦C.
Perioada de incubatie
Intervalul de timp din momentul infectarii pana al aparitia primelor simptome ale sindromului respirator acut sever se situeaza intre doua si sapte zile, in medie cinci.

Manifestari clinice
Simtomatologia sindromului respirator acut sever este nespecifica si similara celei din gripa. Tabloul clinic este dominat de:
- Febra ridicata (peste 38◦C) ;
- Tuse puternica;
- Dispnee (efort la respiratie) cu bradipnee (ritm incetinit al respiratiei) ;
- Dureri in gat ;
- Frisoane;
In plus, pot sa mai apara:
- Dureri de cap (cefalee) ;
- Redoare musculara;
- Lipsa apetitului;
- Stari de confuzie;
- Diaree apoasa, fara sange sau mucus;
- Eruptii cutanate;
- Stare generala alterata;

Diagnostic
Diagnosticul de sindrom respirator acut sever se pune in prima linie pe baza simptomelor, in corelatie cu un sejur al pacientului in una din tarile afectate grav de boala. Radiografia pulmonara indica inflamarea atipica a tesutului pulmonar in urma atacului viral. Exista o discrepanta mare intre simptomatologia grava si rezultatul mai putin pronuntat la examenului radiologic. Diagnosticul poate fi confirmat de o computertomografie cu rezontanta inalta sau de un examen de evidentiere directa a virusului.

Tratament
In momentul de fata nu exista un tratament etiologic pentru sindromul respirator acut sever. Terapia se face cu un antibiotic cu spectru larg, cu ribavirina (medicamentul pentru hepatita C), precum si cu un preparat pe baza de cortizon si vizeaza ameliorarea simptomelor si prevenirea suprainfectiilor bacteriene. In plus se pot administra medicamente antivirale, cu toate ca nu actioneaza specific impotriva virusului responsabil de sindromul respirator acut sever. Pacientii se trateaza in sectii de terapie intensiva cu regim de izolare.

Evolutie Evolutia sindromului respirator acut sever este variabila, de la forme medii la deces. In cazul multor pacienti apare o ameliorare a simptomelor dupa una-doua saptamani. Rata de mortalitate a sindromului respirator acut sever s-a situat la 9 % in cadrul ultimei epidemii.

Preventie
Pentru a se proteja de o eventuala infectie cu virusul care provoaca sindromul respirator acut sever, calatorii in tinuturile afectate ar trebui sa evite aglomeratiile de oameni si de animale. Purtarea unei masti care sa acopere cavitatile bucala si nazala ofera de asemenea o protectie considerabila. In prezent nu exista mijloace medicamentoase de profilaxie a sindromului respirator acut sever.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?