vineri, 15 aprilie 2011

Hepatita A

Hepatita este un termen general care descrie inflamatia ficatului si poate fi produsa de o multitudine de virusuri, cum ar fi:HVA, HVB, HVC, HVD, HVE, HVF.
Hepatita A este una dintre cele mai vechi boli cunoscute de specia umana, este o afectiune auto-limitanta care determina hepatita fulminanta si deces doar la un procent scazut de persoane. Este insa o cauza semnificativa de morbiditate si pierderi socio-economice in multe parti ale lumii.
Calea de transmitere este predominant fecal-orala, infectia apare la persoane tinere, in zone unde igiena si conditiile de viata sunt deficitare.
In aceste conditii, pot izbucni epidemii prin contaminarea fecala dintro singura sursa.
Infectia este determinata de virusul hepatitic A, unitate infectioasa fara anvelopa, tip ARN, din genul hepatovirus, familia picornavirus.
Infectia interfera cu functia hepatica, in timp ce se replica in hepatocite. Sistemul imun activat produce Ac specifici pentru a eradica virusul, drept consecinta a distructiei patologice, ficatul devine inflamat.
Persoanele succeptibile la infectie sunt cele care nu au mai contractat niciodata infectia in antecedente si cele nevaccinate. Riscul de a se infecta depinde de rezistenta virusului in mediul inconjurator, igiena deficitara in zone extinse ale lumii, si supravietuirea sa in excrementele umane.
In zonele in care hepatita A este endemica, majoritatea infectiilor apar in copilarie.
Evolutia hepatitei A poate fi extrem de variabila. Pacientii cu forme inaparente sau subclinice nu au simptome si nici nu prezinta icter. In general, copiii apartin acestui grup. Exista cazuri asimptomatice care pot fi detectate doar prin teste biochimice si serologice.
Pacientii pot dezvolta forma anicterica sau icterica a hepatitei, si prezenta simptome de la stadii usoare pina la severe si prelungite, dupa care isi pot reveni complet sau dezvolta hepatita fulminanta.
Simptomele cele mai frecvente sunt:oboseala, dureri gastrice, greata, varsaturi, anorexie, scadere ponderala, durere in hipocondrul drept, febra, crampe musculare.
Poate apare icterul tegumentar, al sclerelor, mucoaselor si urina inchisa la culoare.
Nu exista tratament cauzal al hepatitei A, ci doar unul suportiv.
Hepatita A este o afectiune virala, astfel antibioticele nu au nici un efect administrate. Agentii antivirali, corticosteroizii nu pot controla boala. Administrarea de imunoglobulina imbunatateste simptomele, administrate in primele doua saptamini de la debut, dar nu au efect daca s-a instalat hepatita acuta. Terapia poate fi numai suportiva, recuperarea completa apare in procent de 90%.

Patogenie
Virusul hepatitic A este un enterovirus, ARN liniear, monocatenar, sens pozitiv, membru al familiei Picornaviridae. La oameni, replicarea virala depinde de internalizarea si sinteza proteica in cadrul hepatocitului. Asamblarea are loc doar in celulele hepatice. Contractarea virusului este aproape exclusiv pe cale digestiva, prin transmitere fecal-orala, desi au existat si cazuri izolate de transmitere parenterala.
Virusul icohexaedric, fara anvelopa si masoara 28 nm in diametru. Se caracterizeaza prin rezistenta la denaturare prin eter, acid, uscare si temperaturi de 56 grade Celsius si -20 de grade Celsius. Virusul hepatitic A poate ramine viabil o perioada foarte lunga de timp. Fierberea apei potabile si clorinarea sunt metode eficace de distrugere.
Exista numeroase genotipuri ale virusului, dar un singur serotip.
Hepatocitul internealizeaza virionul dupa legerea sa de un receptor specific, apoi este decodat ARN-ul viral, iar ribosomii celulei gazde se leaga la polisomii virali. Se sintetizeaza proteine virale, iar genomul viral este copiat de o polimeraza ARN. Particulele virale asamblate sunt trimise in arborele biliar si excretate in fecale.
S-a demonstrat si transmiterea pe cale sanguina a virusului, perioada de infectiozitate severa este in timpul prodromului anicteric, 14-21 de zile dupa infectie.
Perioada de incubatie dureaza 2-6 saptamini, iar timpul de debut al simptomatologiei este corelat cu doza infectanta. Severitatea simptomelor este determinata da virsta gazdei. La tarile in curs de dezvoltare, virsta de achizitie este de 2 ani, in tarile dezvoltate economic, virsta este de 5-17 ani.

Cauze
E tiologia hepatitei A este determinata de contractarea virusului hepatitic A, pe cale predominanta fecal0orala, dar si prin produse de singe.
Factorii de risc implicati in contractarea infectiei sunt:
-calatoriile in zonele endemice
-persoanele bisexuale sau hemosexuale
-utilizarea de droguri ilicite injectabile sau neinjectabile
-persoanele cu hemofilie, sau care au primit transfuzii de singe sau concentrate sanguine
-consumul de fructe de mare crude
-igiena deficitara a miinilor si a modului de preparare a alimentelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?