vineri, 15 aprilie 2011

Cancerul hepatic - Hepatocarcinomul

Hepatocarcinomul sau carcinomul hepatocelular este o tumora maligna primara a ficatului. Reprezinta in prezent a treia cauza de deces prin cancer in lume. Incidenta este crescuta in Asia si Africa unde prevalenta hepatitei B si C endemice predispune la dezvoltarea de afectiuni hepatice cronice si secundar a carcinomului hepatocelular.

Prezentarea pacientilor cu hepatocarcinom la medic a evoluat semnificativ in ultimele decade. In timp ce in trecut tabloul clinic aferent cuprindea semnele unui cancer avansat: scadere in grautate severa, durere in hipocondrul drept si decompensare hepatica, astazi afectiunea este recunoscuta mult mai devreme datorita screeningului bolnavilor de ciroza, folosind scanarea computer tomografica si alfa-proteina serica.

Factorii de risc in dezvoltarea cancerului hepatic cuprind: hepatita B si C, consumul de alcool, aflatoxina B1, consumul abuziv de medicamente si toxice, hemocromatoza si ciroza hepatica.

Durerea abdominala este cel mai intilnit simptom al cancerului hepatic si semnifica prezenta unei tumori voluminoase sau diseminarea cancerului. La un pacient cu ciroza compensata debutul simptomelor cuprinde aparitia ascitei, a icterului, emanciere musculara.
La examenul fizic marirea de volum a ficatului poate fi singura manifestare.

Diagnosticul de certitudine se pune pe baza examenului anatomipatologic a mostrelor de tesut hepatic prelevate prin biopsie din tumora.

Tratamentul consta in rezectia tumorii. Multi pacienti nu sunt candidati ai acestei metode dat fiind stadiul avansat in care sunt diagnosticati. Ideal acestia ar putea fi vindecati prin transplant hepatic. Doar o fractiune din pacienti au acces la transplant si chiar in statele dezvoltate donarea de organe ramine un factor limitant major. La acesti pacienti terapiile locale de ablatie, incluzind ablatia prin radiofracventa, chemoembolizarea si agentii chimioterapeutici pot mari speranta de viata si constitui metode paliative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?