vineri, 15 aprilie 2011

Sforaitul (Roncopatia)

Sforaitul (Roncopatia) este un fenomen larg raspandit, care apare in timpul somnului si in majoritatea cazurilor perturba odihna partenerului de pat. Informatiile despre prevalenta sforaitului difera, astfel ca se poate stabili o dependenta in functie de varsta si de sex.
Fiecare al treilea barbat si fiecare a sasea femeie de varsta medie sforaie. In aproximativ 5-10% din cazuri cauza e reprezentata de apneea nocturna si este inclusa in categoria tulburarilor de somn.
Majoritatea persoanelor care sforaie manifesta asa-numitul sforait primar, care nu perturba somnul si, din punct de vedere medical, nu comporta nici un risc pentru sanatate si nu necesita, de regula, tratament.
Insasi persoana care sforaie poate sa actioneze pozitiv asupra problemei sale, prin scaderea in greutate, renuntarea la fumat si limitarea consumului de alcool. Persoanele care sforaie pot sa recurga la o varietate de mijloace tehnice si interventii chirurgicale care amelioreaza problema, fara a o rezolva insa complet.
Daca sforaitul se coreleaza cu o disfunctionalitate a aparatului respirator, cum ar fi apneea nocturna sau sindromul obstructiv de apnee nocturna, atunci se va manifesta zgomotos si neregulat (sforait secundar). Somnul pacientului nu este odihnitor, acesta resimtind oboseala in timpul zilei.

Definitie
Caracteristic pentru sforait (roncopatie) sunt zgomotele respiratorii care apar in timpul somnului, aproape noapte de noapte. Vorbim de un sforait primar sau habitual atunci cand acesta nu afecteaza functia circulatorie sau procentul de oxigen din sange si nu duce la cresterea reactiilor de trezire pe electroencefalograma. Sforaitul primar se asociaza rareori cu tulburari de somn si oboseala in timpul zilei.
Delimitarea de apneea nocturna
Este foarte important sa se faca diagnosticul diferentiat al sforaitului primar cu apneea nocturna, deoarece sindromul obstructiv de apnee nocturna poate avea consecinte pe termen lung si se asociaza cu un ris crescut de boli circulatorii. Aproximativ 4 % din barbati si 2% din femeile de varsta medie sufera de apnee nocturna.

Etiologie
Zgomotul caracteristic din sforait apare la relaxarea muschilor planseului bucal. Pozitia corpului joaca in acest caz un rol important: in timp ce in pozitie decubit dorsal (pe spate) caderea limbii inspre faringe favorizeaza adesea sforaitul, pozitia decubit ventral (pe burta) poate ruduce adesea zgomotele din sforait, pana la disparitita lor completa.
Factori de risc
Aparitia sforaitului este favorizata de urmatorii factori:
- Supraponderalitatea: s-a stabilit existenta unui raport intre indicele de masa corporala si aparitia sforaitului. Aceasta corelatie este explicabila prin ingustarea cailor respiratorii datorita depunerii exagerate de tesut adipos in zona gatului.
- Varsta;
- Sexul masculin;
- Consumul de alcool sau de mancaruri grase inainte de culcare;
- Fumatul;
- Ingerarea de somnifere;
- Obstruarea respiratiei nazale (de exemplu datorita unei rinite) ;
Mult mai rar, zgomotele din sforait apar nu in faringe, ci in cavitatea nazala. Anumite caracteristici anatomice ale cavitatii nazale si ale faringelui pot favoriza sforaitul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?