vineri, 15 aprilie 2011

Cariile dentare

              Smaltul dentar este invelisul protector al dintelui si cea mai dura componenta a sa. Smaltul nu are nervi sau vase de sange, nefiind sensibil la durere. Dedesubt se afla dentina, cea mai mare parte a dintelui si care este sensibila la durere. Dentina acopera pulpa dintelui, un tesut moale ce contine vase de sange si nervi, fiind situata in mijlocul dintelui. Placa bacteriana este o pelicula subtire si lipicioasa ce se formeaza pe smalt si care este formata din diverse tipuri de bacterii si resturi alimentare.

Dupa ce consumam alimente cu o concentratie mare de zahar, bacteriile descompun zaharul in acizi ce ataca smaltul. Caria dentara apara in momentul in care smaltul si dentina se inmoaie sub actiunea atacului acid si se produce o cavitate. Odata ce a trecut de smalt, caria inainteaza mai rapid prin dentina si ajunge la pulpa, producand inflamatia si infectia.

Cariile reprezinta una dintre cele mai raspandite probleme dentare, afectand aproximativ jumatate din adulti. Partile cele mai predispuse la carii sunt suprafetele dintilor ce constituie muscatura si zonele dintre dinti, locul in care deseori raman resturi alimentare.

Simptome

In primele stadii cariile nu prezinta simptome, insa medicul isi poate da seama daca exista vreo carie, examinand radiografiile dentare. Acesta este unul dintre motivele pentru care vizitele regulate la stomatolog sunt atat de importante.

Odata ce caria ajunge la dentina, apare sensibilitatea dentara, in special la alimentele si bauturile dulci, acidulate sau fierbinti. Pe masura ce caria ajunge la pulpa, apare si durerea. Daca durerea apare la alimente dulci sau fierbinti, aceasta dureaza doar cateva minute sau secunde. Cu cat ajunge mai mult in interiorul dintelui, caria produce dureri persistente, care cedeaza doar cu ajutorul medicamentelor. In acest moment, vizita la medic este esentiala, doarece se poate dezvolta un abces dentar.

Durerea este un simptom ce poate indica afectarea mai multor dinti, iar neglijarea sa duce la complicatii cum ar fi pierderea dintelui.

Cauze

Cariile dentare sunt cauzate de placa bacteriana ce descompune zaharurile in acizi, atacand dintele. Odata ce alimentele dulci au patruns in cavitatea bucala, sarurile din saliva incep actiunea de reparare a smaltului. Acest proces dureaza in jur de 40 de minute. Cariile apar datorita atacurilor acide repetate, cand saliva nu reuseste sa restabileasca echilibrul.

Nu doar zaharurile sunt un dusman al sanatatii orale, ci si mancarurile cu carbohidrati si bauturile acidulate produc placa bacteriana. Gustarile repetate prezinta un risc crescut, deoarece dintii se afla sub atac constant si nu au timp sa se refaca.

Exista un foarte mic procent de persoane care par a fi imune la carii, insa cei mai multi dintre cei care nu respecta igiena orala vor avea unul sau mai multi dinti cariati.

Tratament

In primele stadii ale cariei, dentistul aplica fluor pe zona afectata, ceea ce ajuta la stoparea cariei si la remineralizarea dintelui. Insa pentru ca problema sa nu evolueze este necesara mentinerea unei igiene stricte, folosind o pasta de dinti cu fluor.

Obturatiile reprezinta cel mai comun tratament al cariei. Medicul va elimina toata zona afectata si va umple cavitatea cu amalgam sau, daca zona afectata este vizibila, va folosi un material de culoarea dintelui. O alta posibilitate este netezirea marginiloir cavitatii cu acid slab si acoperirea sa cu un material de culoarea dintelui.

Daca s-a ajuns in stadiul de infectie si abces dentar, atunci se efectueaza obturatia de canal, in cazurile cele mai grave fiind necesara extractia.

Complicatii

O carie dentara neglijata duce la formarea abcesului. Odata ce pulpa dintelui este infectata, aceasta moare, iar bacteriile se inmultesc in radacina dintelui, formand un abces dureros. Gingia se poate inflama sau poate fi dureroasa si umflata. Cateodata abcesul se sparge, rezultand intr-o secretie purulenta; astfel, durerea poate inceta, insa este foarte important ca dintele sa fie tratat.

Cazurile extreme implica febra si umflarea fetei, moment incare se prescriu antibiotice pentru controlarea infectiei. Tratarea infectiei poate duce la inlaturarea dintelui, pentru a se obtine drenarea abcesului.

Preventie

Cariile pot fi prevenite respectand cu strictete igiena orala: periajul dintilor cel putin de doua ori pe zi cu opasta cufluor, folosirea atei dentare sau a periilor interdentale cel putin o data pe zi. Astfel inlaturam placa bacteriana si reducem riscul unui atac acid.

Vizitati medicul stomatolog cel putin de doua ori pe an si ori de cate ori observati o problema. Evitati mancarurile foarte dulci si bauturile acidulate, precum si gustarile dintre mese. Mestecati guma fara zahar (10 minute dupa masa), pentru a stimula productia de saliva ce neutralizeaza acizii formati.

O alta masura de preventie este "sigilarea" tuturor fisurilor dentare, pe masura ce apar molarii. Se aplica un invelis plastic ce acopera toate micile fisuri din suprafata dintelui. Conditia este ca dintele sa fie sanatos si fara carii.




          Intrebari pe :medical.advice@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?