vineri, 15 aprilie 2011

Chistul hidatic (Hidatoza)

Hidatoza este o parazitoza determinata de larvele viermelui Echinococcus granulosus sau multilocularis.Boala este frecventa la crescatorii de oi, parazitul are nevoie de ciine drept gazda finala, ierbivore:cal, oaie, caprioara sau gazde umana drept gazda intermediara.
Desi multe infestari au loc in copilarie, simptomele apar abia peste citiva ani, exceptie facind chistii localizati in organe vitale. Manifestarile clinice pot fi asemanatoare cu cele ale unei tumori ocupante de spatiu. Hepatic, produc durere abdominala si se poate palpa o masa tumorala.Icterul este un semn frecvent daca sunt blocate caile biliare.Ruptura in caile biliare, in cavitatea abdominala sau in plamin determina febra, urticarie sau reactie anafilactica.
Chistii pulmonari sunt descoperiti de obicei incidental la o radiografie de rutina.
Acestia se pot rupe si produc tuse, durere toracica si hemoptizie.
Diagnosticul este dificil, chistii multipli sunt greu de diferentiat de cei benigni, abcese sau tumori maligne.Prezenta nisipului hidatic sau a resturilor larvare este patognomonica.
Tratamentul medicamentos utilizeaza albenzandol, cu rata de vindecare definitiva in chisturile mici de 40%, si util in cazurile inoperabile, sau metastatice.
O alta tehnica este aspirarea percutana a continutului chistului si instilarea de solutie salina hipertonica.
Mortalitatea este secundara complicatiilor rupturii libere a chistului, obstructiei biliare, infectiei sau disfunctiei organelor afectate.


Patogenie si cauze
Ouale ingerate de pe fecalele animale, blana acestora, se prind de peretele intestinal, il penetreaza, migraza prin circulatia sanguina si se stabilesc in ficat sau plamini, sau mai rar in creier, oase sau alte organe.E. granulosus se metamorfozeaza din stadiul de larva in cel de adult pe durata a mai multor ani, intrun chist mare, unic, plin cu fluid parazitar.Capsule mici cu protoscolecsi si peste 1 l de lichid hidatic este continut de un singur chist.Chisti fiica se pot dezvolta intra sau extra fomatiunii primare.Daca chistul se rupe, capsulele cu protoscolecsi disemineaza in intreg peritoneul.
E. multilocularis produce mase spongioase invazive local si dificil sau chiar imposibil de tratat chirurgical.Chistii se gasesc mai ales in ficat dar pot metastaza in plamini, ganglonar sau alte tesuturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?