vineri, 15 aprilie 2011

Ascaridioza (limbricii)

         Ascaridioza este infectia cu viermele cilindric Ascaris lumbricoides .De obicei infectia nu cauzeaza nici un simptom, dar poate determina febra, tuse si wheezing, urmate de crampe abdominale.In cazurile severe, copii pot avea deficiente staturo-ponderale, sau viermii pot bloca intestinul, determinind durere severa si varsaturi.
Limbricii sunt cea mai comuna infectie cu viermi cilindrici, afectind peste 1, 4 bilioane de persoane.Este larg raspindita in zonele cu igiena sanitara defectuasa, zone tropicale si subtropicale.
Infectia debuteaza cu ingestia oualelor de ascaris, adesea prin alimente contaminate.Acestea se contamineaza prin contactul cu solul, plin de oua din fecalele animale sau umane.
Ouale sunt foarte rezistente la conditiile de mediu inconjuratoe, si pot rezista pe sol pina la citiva ani.
Odata inghitite, eclozeaza si elibereaza larva de ascaris in intestin.Fiecare larva migreaza prin peretele intestinal si patrunde in vasele limfatice si sanguine pina la plamini.Din sacii alveolari trec in bronhii, apoi in laringe si sunt reinghiti-te in sistemul digestiv.Se va matura in intestinul subtire si va traii ca vierme adult.
Multe persoane sunt asimptomatice, sau prezinta tuse, febra, expectorare de sputa hemoptoica in perioada pasajului larvar prin tractul respirator.Un numar mare de viermi intestinal poate determina crampe abdominale, si ocazional obstructii intestinale, cu varsaturi, greata, ameteli.
Cele mai bune strategii de preventie includ utilizarea de produse sanitare si de igiena adecvate si eviotarea consumului de fructe si legume nespalate sau negatite.
Tratamentul se bazeaza pe antihelmintice:albendazol, pirantel pamoate.

Cauze si patogenie
Ascaris lumbricoides este cel mai mare dintre nematode-viermi cilindrici, care paraziteaza oamenii.Adultii sunt albi sau galbui, cu o lungime de 15-35 cm.Traiesc 10-24 de luni in jejun si intestinul subtire.In fiecare zi o femela limbric produce 240.000 de oua, care sunt fertilizate de masculi.Ouale fertilizate care sunt eliminate pe sol cu fecalele, devin infectioase in 5-10 zile.Acestea pot ramine viabile pe sol pina la 17 luni.Infectia se transmite pe cale fecal-orala si prin alimente contaminate.
Dupa ce au fost ingerate, ouale eclozeaza si traverseaza peretele intestinal, trecind in circulatia limfatica si sanguina ajungind in stare larvara la plamini.Ciclul dureaza 1-2 luni, si poate determina pneumonie si eozinifilie.
Stadiul al doilea al migrarii implica expectorarea larvelor si reinghitirea acestora.Larvele ajunse dinnou in intestin se vor matura aici, vor depune oua si vor fi eliminate prin scaun sau bucal.
Viermii adulti se hranesc cu produsii de digestie ai gazdei.Viermii mu se multiplica in gazda, acestia traiesc pina la 2 ani, pentru ca infectia sa persiste este nevoie de o reinfectare cu oua de pe sol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?