vineri, 15 aprilie 2011

Cancerul colorectal

Cancerul colorectal defineste tumorile maligne care au originea in mucoasa colonului, cancerul colonic este cel identificat la mai mult de 15 cm de la marginea anala la rectosigmoidoscopie, sau deasupra vertebrei 3 sacrate, cancerul rectal este cel situat sub acest nivel.
Acest tip de cancer este cel mai frecvent diagnosticat, atit la femei cit si la barbati, el reprezinta a patra localizare a cancerului in lume. Majoritatea acestor cancere pornesc de la adenoame sau polipi care se dezvolta din mucoasa colonica. Aproximativ 80% din cazuri sunt sporadice, restul de 20% fiind mostenite.
Factorii predispozanti includ : colita cronica ulcerativa, si colita granulomatoasa, riscul de cancer creste odata cu durata acestor afectiuni.
Timpul necesar malignizarii leziunilor precanceroase este de 10-20 de ani. Testele de screening efectuate in populatie pot identifica polipii si extirpa inainte de a deveni cancerosi. Odata diagnosticat, prognosticul cancerului colorectal depinde de nivelul de diseminare a acestuia.
Din pacate majoritatea persoanelor cu cancer nu experimenteaza nici o simptomatologie, inh stadiile incipiente ale bolii, de aceea testele de screening, cum este colonoscopia sunt foarte importante.
Semnele si simptomele care apar in stadii avansate includ: modificari ale tranzitului intestinal, singe in scaun, slabiciune, ameteli, anemie, discomfort abdominal, scadere ponderala inexplicabila, durere intestinala, senzatia de defecare incompleta.
Cancerul colorectal poate fi prevenit, chiar vindecat, daca este descoperit in stadiile initiale. Screeningul repetat detecteaza polipii inainte de a deveni cancerosi. Persoanele peste 50 de ani care prezinta factori de risc pentru aceasta boala ar trebui sa efectueze o colonoscopie la fiecare 10 ani, un tranzit baritat la fiecare 5 ani si test hemocult anual.
Chirurgia de excizie este prima optiune terapeutica. In functie de stadiul clinic al bolii chirurgia este sau nu urmata de chimioterapie, iar daca tumora este foarte mare, inainte de operatie este necesara radioterapia.
Complicatiile cuprind recidiva cancerului, metastazarea hepatica sau pulmonara, casexia si decesul.
Prognosticul depinde de gradul de invazie tumorala in prfunzimea peretelui intestinal, si de disemninarea la nodulii limfatici regionali sau extraregionali.

Patogenie
Carcinogeneza colonica, proces cunoscut a fi secvential, se datoreaza acumularii de mutatii in genom, care regleaza cresterea celulara la nivelul colonului. Nu orice mutatie aparuta va fi utila pentru carcinogeneza, o mare parte din mutatii sunt letale, celulele nesupravietuind. Celulele trebuie sa acumuleze 4-5 mutatii, incluzind activarea oncogenelor si inactivarea genelor supresoare tumorale, pentru a initia procesul malign.
In mucoasa normala, suprafata epiteliala se regenereaza la fiecare 6 zile. Celulele criptice migreaza de la baza criptelor spre suprafata, unde sse diferentiaza, matureaza si pierd abilitatea de a se divide.
In adenoame. Anumite mutatii genetice altereaza acest proces, incepind cu inactivarea genei APC, permitind continuarea diviziunii necontrolate a celulelor migrate la suprafata. Cu cresterea ratei diviziunii celulare, apar alte mutatii, care activeaza gena K-ras, si p53.
Aceste defecte cumulate in controlul apoptozei si diviziunii celulare d-au celulelor viata vesnica.
Cancerul disemineaza prin peretele intestinal, metastazare hematogena, limfatica regionala, perineurala si intraluminala.

Morfopatologie
Microscopic se descriu trei tipuri:
-ulcero-vegetante: masa exofitica, sesila, friabila, ulcerata
-infiltrative:tumori rare, dure, infiltrative care produc retractia peretelui si stenozarea sa
-ulcerate.
Localizare : marea majoritate este localizata la nivelulo jonctiunii recto-sigmoidiene, in ultimii ani se pare ca tumorile colonului drept au crescut ca incidenta. La nivelul rectului, sigmoidului, cecului si colonului drept, unde lumenul este mai larg si tumora are spatiu de crestere, tumorile sunt vegetante, polipoide si ulcerate. La nivelul colonului sting, lumenul este mai mic, tumorile sunt anulare, infiltrative producind aspestul radiologic de cotor de mar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?