vineri, 15 aprilie 2011

Raceala - Virozele respiratorii

Raceala este o afectiune acuta a cailor respiratorii superioare, de cele mai multe ori de etiologie virala. Infectiile cailor respiratorii sunt cele mai frecvente boli. In medie, adultii racesc de doua pana la cinci ori pe an, iar copiii de varsta prescolara de patru pana la opt ori chiar. Racelile apar adesea pe fondul frigului si se manifesta cu tuse, guturai si raguseala.

Dat fiind faptul ca racelile sunt provocate de peste 200 de tipuri diferite de virusi, nu exista nici un tratament etiologic al afectiunii. Agentii patogeni cei mai frecventi sunt: rinovirusi, adenovirusi, coronavirus, virusul respirator sincitial, dar si virusii gripali (influenza). Din cauza simptomelor nespecifice, exista pericolul de a confunda un episod bland de gripa cu o „raceala”.  Datorita faptului ca gripa „reala” (influenza) pune in pericol viata omului, este important ca diagnosticul diferentiat intre raceala si gripa sa se faca in faza incipienta, cand tratamentul are eficienta optima.

Tratamentul se administreaza in principal pentru ameliorarea simptomatologiei. Medicatia antibiotica se instituie doar in cazul suprainfectiilor bacteriene.

Definitie

Racelile sunt infectii acute ale cailor respiratorii, declansate in principal de virusi, pe un fond imunitar slabit de stres sau frig. In medie, adultii racesc de doua pana la cinci ori pe an, iar copiii de varsta prescolara de patru pana la opt ori chiar.

Datorita faptului ca gripa „reala” (influenza) pune in pericol viata omului, este important ca diagnosticul diferential intre raceala si gripa sa se faca in faza incipienta, cand tratamentul are eficienta optima.

Etiologie

Virozele se transmit prin picaturile Flügge, care transporta agentii patogeni. In marea lor majoritate sunt virusi: rinovirusi (25-30%), coronavirus (10%), adenovirusi, mixovirusi, ecovirusi, virusul respirator sincitial, virusul paragripal si virusul gripal. Datorita faptului ca ultimii doi virusi declanseaza chiar gripa, simptomatologia virozelor poate fi foarte asemanatoare cu cea din gripa.

Slabirirea sistemului imunitar pe fondul infectiei virale creste riscul suprainfectiei bacteriene cu  streptococi, stafilococi sau pneumococi, care agraveaza tabloul clinic al bolii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?