vineri, 15 aprilie 2011

Constipatia

Constipatia reprezinta o evacuare intirziata a continutului intestinului gros (peste 48 de ore) insotita de un sindrom coprologic caracterizat prin cantitate redusa si consistenta crescuta a materiilor fecale si digestie completa.

Dischezia sau constipatia rectala este termenul care se foloseste in situatia cind exista o intirziere in evacuarea materiilor fecale din rect, tranzitul din restul intestinului gros fiind mormal.

Simptomele si semnele manifestate de pacient cuprind: senzatie de plenitudine abdominala, uneori pe topografia colonului, greturi, varsaturi alimentare, diminuarea apetitului, eructatii, pirozis, flatulenta.

Constipatia este un simptom nu o boala in sine. Aproape toate persoanele au experimentat episoade de constipatie, datorata unei diete neadecvate. Majotitatea constipatiilor sunt temporare si nu ridica probleme serioase.

Constipatia acuta sau subacuta la persoanele in virsta necesita investigatii suplimentare pentru o eventuala leziune colonica obstruanta.
La copii constipatia este definita ca scaune dure care determina disconfort si este cel mai adesea cauzata de lipsa fibrelor dietare. Constipatia cronica poate contribui la declansarea infectiilor urinare si enurezisului (urinare in pat) .

Constipatia usoara poate fi tratata prin cresterea cantitatii de fibre in dieta si asigurarea unei hidratari eficiente. Modificarea stilului de viata este important. Asezarea pe toaleta de 5-10 minute dupa masa ajuta la relaxarea tractului digestiv si formarea unei rutine de defecare cu, care corpul se obisnuieste.
Daca constipatia nu se rezolva prin dieta se poate recurge la medicamente care cresc peristaltismul colonic si inmoaie scaunul. Clismele pot fi o solutie pentru constipatia severa.

Patogenie

Constipatia este clasificata in doua categorii: cea habituala si cea simptomatica.
Constipatia habituala, primitiva se datoreaza unei tulburari functionale motorii a colonului (miscari propulsive ineficiente) la care se adauga tulburari in actul defecatiei (inhibitie voita sau reflexa a defecatiei), sedentarismul, dieta saraca in fibre alimentare, conditii de igiena.
Este frecventa mai ales la femei.

Conditia simptomatica se instaleaza in cursul a numeroase afectiuni.
Lipsa fibrelor vegetale in dieta este cea mai frecventa cauza a constipatiei, alaturi de alimente grase cum ar fi ouale, carnea si brinza. Fibrele insolubile si solubile-sunt componenta nedigerabila a fructelor, legumelor si cerealelor. Fibrele solubile se dizolva repede in apa si d-au o textura catifelata continutului intestinal. Fibrele insolubile trec prin intestin aproape neschimbate. Sunt recomandate 20-35 g de fibre pe zi. Copii si adultii consuma mult prea multe alimente rafinate si procesate din care fibrele naturale au fost eliminate.

O hidratare insuficienta poate evita instalarea constipatiei. Lichidele cresc fluidele colonice facind miscarile intestinale mai usoare. Persoanele care sufera de constipatie ar trebui sa consume lichide in fiecare zi. Lichidele care contin cafeina si bauturile cola vor inrautati simptomele prin deshidratare. Alcoolul este o alta bautura care determina deshidratarea.

Lipsa activitatii zilnice fizice poate conduce la constipatie si este mai frecventa la batrini.

Unele medicamente determina constipatie, cum ar fi:
-analgezicele, narcoticele, antiacidele pe baza de aluminiu si calciu
-blocantele canalelor de calciu
-medicamentele antiparkinsoniene, antispasmodicele
-antidepresive, suplimentele de fier, diureticele, anticonvulsivantele.

Modificari in rutina zilnica. In timpul sarcinii femeile pot fi constipate datorita schimbarilor hormonale sau prin compresia uterina pe intestine. Persoanele in virsta pot afecta miscarile intestinale prin incetinirea metabolismului prin activitate intestinala scazuta si hipotonie musculara.

Abuzul de laxative. Exista mitul ca o persoana trebuie sa defecheze minim o data pe zi, de aceea din proprie initiativa unele persoane utilizeaza laxative, pe masura ce perioada de consum creste doza necesara de laxative pentru a fi eficienta creste, iar corpul se bazeaza pe acestea iesind din normalitate.

Inhibarea voita a defecatiei. Unele persoane nu doresc sa foloseasca toaletele din afara caminelor lor iar atunci cind corpul le semnalizeaza necesitatea defecatiei acestia se abtin, obisnuind organismul cu defecarea la perioade lungi de timp.

Cauze

Constipatia simptomatica se instaleaza in cursul unor afectiuni :
-afectiuni ano-rectale: fisuri anale, stenoza anala, prolaps, abces perianal, rectocel, tumori
-afectiuni colonice: sindrom de intestin iritabil, diverticuloza, tumori, stricturi, , boala Crohn, rectocolita ulcero-hemoragica, ischemie colonica, tuberculoza, hernii, volvulus, endometrioza
-cauze pelvine: sarcina, postpartum, tumori uterine, ovariene, endometrioza
-boli neuromusculare: boala Hirschprung, neuropatie autonoma, boala Chagas, pseudo-obstructia intestinala, accident vascular cerebral, tumori cerebrale, tabes, scleroza multipla, Parkinson, dermatomiozita, LES
-boli metabolice: diabet, uremie, hipercalcemie, hipotiroidism, feocrocitom
-boli psihice: depresie, anorexie nervoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?