vineri, 15 aprilie 2011

Laringita subglotica

Laringita subglotica reprezinta inflamarea de origine virala a mucoasei laringiene la copii, care determina ingustarea cailor aeriene superioare.
In afara de simptomatologia din raceala, apar urmatoarele manifestari clinice centrale:
- Tuse noctura puternica, ca un latrat;
- Raguseala;
- Dispnee cu stridor inspirator;

De obicei evolutia este blanda si starea copilului se amelioreaza prin aplicarea unor masuri simple de linistire si inspirarea de aer proaspat. In cazurile grave- destul de rare- dispneea poate pune in pericol viata.

Tratamentul medical include administrarea de preparate pe baza de cortizon (sub forma de supozitoare), tranchilizante, terapie inhalatorie cu adrenalina, administrare de oxigen si chiar respiratie artificiala. Boala are un prognostic bun daca se trateaza corespunzator. Diagnosticul diferentiat se face cu epiglotita, care are o simptomatologie similara, dar de obicei pune in pericol viata ( urgenta medicala).

Definitie

Laringita subglotica se incadreaza in categoria virozelor respiratorii. Inflamarea mucoasei laringiene si spasmul muscular al orificiului laringian inferior si al partii superioare a traheei provoaca ingustarea lumenului cailor aeriene, care se manifesta cu dispnee si tuse puternica, ca un latrat.

Prevalenta

Laringita subglotica apare in primul rand la copiii cu varste cuprinse intre 9 luni si 4-5 ani, in cazul carora regiunea laringiana este inca foarte ingusta. Boala apare preponderent in sezonul rece si afecteaza aproximativ 15 % din copiii care apartin acestei grupe de varsta. Incidenta sa creste in regiunile cu poluare intensa.

Etiologie

Etiologia laringitei subglotice este virala. Agentii patogeni cei mai frecventi sunt virusii paragripali (50% din cazuri), mai rar virusii gripali, rinovirusii, virusul respirator sincitial, adenovirusii si virusii rujeolici. Transmiterea acestor virusi se face prin picaturile Flügge, deci prin tuse, stranut sau contact fizic apropiat cu bolnavul.
Factorii favorizanti ai bolii sunt poluarea atmosferica, spatiile inchise in care se fumeaza, alergiile preexistente. Dat fiind faptul ca agentii patogeni nu isi pot pastra virulenta in aer mai mult de cateva secunde, se exclude de regula transmiterea prin intermediul hainelor sau al jucariilor.

Alte forme de laringita subglotica sunt cele conditionate de alergii (atacuri de tuse puternica, latratoare) sau cele de etiologie bacteriana ( cu stafilococ auriu sau pneumococ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?