vineri, 15 aprilie 2011

Hepatita C

Hepatita C este o infectie virala hepatica denumita cindva hepatita non-A, non-B , pina la identificarea cauzei in 1989. Descoperirea si caracterizarea virusului hepatitic C a dus la intelegerea rolului sau in hepatita transmisa post-transfuzie si a tendintei acesteia de a induce infectie persistenta.
HCV este o cauza majora de hepatita acuta si boala hepatica cronica, incluzind ciroza si cancerul hepatic. L a nivel global, se estimeaza ca 170 de milioana de persoane sunt infectate cronic cu HCV iar 3-4 milioane se infecteaza de novo in fiecare an.
HCV se transmite in general prin contact direct cu singele uman infectat. Cauza majora este utilizarea de transfuzii 'cu singe netestat, refolosirea acelor de seringa si a seringilor care nu au fost sterilizate adecvat.
Nu exista inca nici un vaccin pentru a preveni hepatita C, iar tratamentul acesteia este mult prea scump pentru multe persoane din tarile in curs de dezvoltare.
HCV este unul dintre virusurile (A, B, C, D, G, E), care infecteaza ficatul. Este un virus cu anvelopa, ARN, din familia Flaviviridae, ale caror gazde sunt cimpanzeii si oamenii, singurile specii care dezvolta infectia. O caracteristica importanta a virusului este tendinta crescuta a genomului sau la mutatii.
Incubatia dureaza 15-150 de zile, in infectiile acute simptomele cele mai intilnite sunt fatigabilitatea si icterul, totusi majoritatea cazurilor, chiar si cei care dezvolta infectie cronica, pot fi asimptomatici.
Aproximativ 80% dintre persoanele infectate pentru prima data progreseaza spre cronicizare. Ciroza se dezvolta in 10-20% dintre bolonavi, iar cancerul hepatoic in 1-5%, intro perioada de 20-30 de ani. Majoritatea pacientilor care sufera de cancer hepatic, dar nu au infectie cu HBV, prezinte infectie cu HCV. Mecanismul prin care HCV duce la cancer nu este cunoscut inca. Infectia poate exacerba si alte comorbiditati hepatice. Cancerul hepatic progreseaza mai rapid in special la persoanele alcoolice.
Testele de diagnosticare sunt de mare importanta pentru descoperirea persoanelor infectate si prevenirea transmiterii viruului prin donori de singe, ELISA este testul cel mai folosit, poate detecta 95% din bolnavii cronici, dar doar 50-70% dintre cei cu infectie acuta.
Tratamentul cu interferon singur sau in combinatie cu ribavirin, poate fi eficient la cei cu infectie cronica, dar costul este foarte ridicat. Interferonul, unic medicament da rezultate doar in 10-20% din pacienti, combinat cu ribavirin la 30-50% dintre acestia. Ribavirinul unic nu pare sa fie eficient.
Nu exista nici un vaccin pentru a preveni infectarea cu HCV, elaborarea sa fiind ingreunata de mutatiile genomice frecvente suferite de virus. Nu se stie nici daca sistemul imun poate sa elimine virusul. Totusi, unele studii au aratat prezenta Ac anti-HCV in circulatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?