vineri, 15 aprilie 2011

Chilotorax

Chilotoraxul este un tip de pleurezie care rezulta din acumularea de fluid limfatic in cavitatea pleurala. Cauza este de obicei scurgerea din ductul toracic sau unul din vasele limfatice principale care dreneaza in acesta.
Cele mai comune cauze sunt limfomul si trauma cauzata de chirurgia toracica. Daca pacientul are o alimentatie normala, pleurezia este identificata prin aspectul sau alb si laptos continind nivele inalte de trigliceride. O fisura in ductul toracic determina colectarea fluidului chilos in cavitatea pleurala cauzind alterare cronica sau acuta a mecanicii pulmonare. La adultul normal ductul toracic trsnsporta pina la 4 l de limfa pe zi permitind acumularea rapida si in cantitate mare a fluidului in torace.

De obicei pacientul ramine asimptomatic pina cind se acumuleaza o cantitate mare de lichid in spatiul pleural. Simptomele cuprind dispnee, tahicardie, durere in hemitoracele afectat. Rar pacientii pot experimenta o acumulare rapida a fluidului in spatiul pleural cauzind un chilotorax in tensiune. Acesta este o complicatie a pneumectomiei de obicei. Pacientii prezinta compromitere respiratorie si hemodinamica similara pneumotoraxului in tensiune.
O data ce mecanismul din spatele chilotoraxului nu este bine cunoscut optiunile terapeutice sunt limitate. Drenajul lichidului din spatiul pleural este esential pentru a preveni leziunile organelor, mai ales a inhibitia functiei hepatice de catre contrapresiunea lichidului. Omiterea grasimilor din dieta este esentiala.
Pleurodeza chirurgicala sau chimica sunt optiunile terapeutice. Scurgerea de lichid este stopata prin iritarea plaminilor si a peretelui toracic cu inflamarea si inchiderea spatiului pleural. Medicatia cu octreotid s-a dovedit benefica iar in unele cazuri a oprit chilotoraxul dupa citeva saptamini.


Anatomie si fiziologie:

Anatomia sistemului limfatic: ductul limfatic se formeaza tipic la marginea superioara a cisternei limfatice la nivelul vertebrei lombare L2. Un singur duct traverseaza hiatusul aortic al diafragmului intre vena azygos si aorta, la dreapta coloanei vertebrale. Ductul intra in mediastinul superior, ajunge la clavicula si se termina la jonctiunea venelor jugulara stinga si subclaviculara.

Fiziologia formarii limfei si functia acesteia: Formarea si curgerea limfei si a chilului sunt dependente de factori care variaza pentru fiecare ogan si sistem si cu statusul particular de activitate al sistemului la respectivul moment. Ductul limfatic drept dreneaza o portiune considerabila de limfa formata de plamini, cord, pleura, pericard, diafragm, peritoneu, membrul superior drept, cap si git. Ductul toracic conduce limfa si chilul de la limfaticele intestinale si hepatice si de la ambele extremitati inferioare.

Formarea limfei din tractul alimentar se face pe seama intestinelor subtiri in care in timpul digestiei volume considerabile de fluid, proteine extravasculare si grasime trec in limfatice. Fluxul ridicat in timpul digestiei se datoreaza mai les apei si grasimilor, proteinele si carbohidratii avind un aport minim.constituientii de baza ai limfei si chilului unt similari cu cei ai plasmei. Macroscopic chilul apare ca un lichid opalescent, laptos care se separa in trei straturi: un strat cremos superior, unul laptos intermediar si unul inferior cu elemente celulare. Limfocitul este principala celula din chil. S-a descoperit ca chilul este bacteriostatic.

Anatomia ductului determina localizarea pleureziei in cazul traumatismului sau obstructiei. Deoarece ductul traverseaza mediastinul la corpul vertebral T5, leziunile limfatice sau obstructiile sub acest nivel determina pleurezie dreapta. In schimb patologia deasupra acestui nivel determina de obicei pleurezie stinga.

Cauze si factori de risc:

Cauza sa este de obicei pierderea de limfa din ductul toracic sau unul din vasele principale care dreneaza in acesta. Cele mai comune cauze sunt limfomul si trauma cauzate de chirurgia toracica. Daca pacientul are o dieta normala pleurezia poate fi identificata prin aspectul sau albicios, laptos deoarece contine nivele ridicate de trigliceride. Conditia este rara dar severa si apare la toate mamiferele.

Cauzele aparitiei chilotoraxului cuprind urmatoarele:

Cauze nontraumatice: Etiologiile maligne numara peste 50% dintre diagnosticele de chilotorax si sunt separate in limfomatoase si nonlimfomatoase. Limfomul este cea mai comuna cauza reprezentind aproximativ 60% dintre toate cauzele, limfomul Hodgkin determinind chilotorax mai frecvent decit cel non-Hodgkin. Prin comparatie cauzele nonlimfomatoase sunt rare.

Etiologiile nonmaligne sunt separate in idiopatice si congenitale. Medicii trebuie sa excluda toate cauzele posibil maligne inainte de a desemna chilotoraxul ca fiind idiopatic. Chilotoraxul congenital este cauza principala de pleurezie la nou-nascuti. Alte cause cuprind ciroza, tuberculoza, sarcoidoza, amiloidoza si filarioza.

Cauzele traumatice: Trauma este cea de-a doua cauza de chilotorax-25%. Leziunile iatrogene ale ductului toracic au fost raportate la majoitatea procedurilor toracice. In particular chirurgia cardiotoracica a fost asociata cu 85% dintre cauzele de chilotorax la copii. Leziunile traumatice nonchirurgicale sunt cause rare, de obicei secundare traumei penetrante.
Pseudochilotoraxul: Chilotoraxul trebuie difrentiat de pseudochilotorax sau pleurezia colesterolica care apare prin acumularea de cristale de colesterol intr-o pleurezie deja cronica. Cea mai comuna cauza de pseudochilotorax este pleurezia reumatoida cronica urmata de tuberculoza si empiemul rau tratat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ce credeti despre site-ul nostru ?